FIN TOWER/ EAST4

FIN TOWER
FIN Tower의 기본적인 생각은 급격히 변화하는 대지주변의 상황과 대지가 갖고 있는 형태적 특이성에서 시작되었다. FIN TOWER의 위치는 서울특별시 중구 을지로 7가, 동대문 DDP(동대문 디자인 플라자)의 신당동쪽 대로변에 위치한다. 동대문주변은 요란한 곳이다. 사람들의 움직임이 그렇고, 낮과 밤의 변화가 그렇고, 건축물들의 모습 또한 그렇다. 어느 하나 일치되는 것이 없고 모두 제각기 다른 모습, 다른 성격을 갖고 있다. FIN Tower는 그 복잡한 주변환경에 적응하는 또 다른 하나의 건축물이기를 바랬다. 그리고 떠오르는 단어는 CAMOUFLAGE, REFLECTION, ORIGAMI였다. 설정된 3단어는 건축물의 형태, 기능 그리고 성격을 결정하는 기준이 되었다.

Exterior Image_02

FIN Tower는 외부 재료는, 백색과 회색이다. 투명하게 주변을 투영하고 있는 유리부분을 제외하면 대로변 전면에서 보이는 부분은 모두 백색이다, 후면에 배경으로 자리 잡고 있는 회색의 콘크리트는 주변의 환경처럼 은폐되어 백색의 매스를 지켜주고 있고, 두 개의 매스는 대지의 모습을 따라 관절처럼 연결되어 있다. 후면의 콘크리트매스의 5층과 10층에는 5M 높이의 외부공간을 계획하여 주변도심의 풍경을 담는 프레임의 역할을 함과 동시에 건축물 내 사용자에게 자연의 변화를 경험할 수 있는 장소를 마련하였다. 대로변 정면은 1, 2층을 연결하는 5M높이의 폴딩도어로 처리하여 지상층의 개방감을 극대화 하였고, 정면 우측, 주변 건물과의 인접지역은 주, 부 출입구를 연결하는 동선으로 처리하고, 동시에 조경적 요소를 함께 계획하여 쾌적하고 원활한 환경을 제공하였으며, 출입구와 연결되는 계단실을 직접적으로 연결하여 불필요한 공간적 낭비를 최소화하였다. 계단실은 수직적 동선으로서의 기능은 물론이고 휴게공간의 역할 또한 가능하도록 수평적 단(PLATFORM)을 넓게 하여 외부를 조망하며 머물 수 있는 새로운 의미의 공간으로 계획되었다. 외부에서 보이는 계단실의 모습은 전체건물의 디자인적 요소로서 주요한 역할을 한다. 10, 11, 12층은 DDP와 동대문의 화려한 거리를 조망할 수 있는 부분에 폴딩도어로 열리는 외부 테라스를 설치하여 내, 외부의 공간을 연결하고 환기와 채광을 극대화하였다. 옥상층 또한 조경을 적극적으로 계획하여 도심의 50M 높이에서 자연을 즐길 수 있는 특별한 공간을 계획하였다.
FIN Tower는 나의 상상의 세계 속에서 완성되어 수 많은 사람들의 노력으로 현실의 도시에 그 모습을 나타냈다. FIN Tower의 미래는 주변의 도시적 환경에 적응하며 새로운 도시의 모습을 제시하는 초석이 되기를 바란다.

Exterior Image_09

The main concept for the Fin Tower was first derived from the Site’s distinct characteristics and fast-evolving environment. The Fin Tower is located at Euljiro 7th street, Junggu, Seoul facing towards Sindangdong across from Dongdaemun’s DDP (Dongdaemun Design Plaza). The area around Dongdaemun is boisterous. Even people’s movements, difference between day/night time and surrounding architecture design exactly reflects the busy location as well. Every element doesn’t have any similarities and have different distinct appearances and characteristics. The Fin Tower wanted to be along with other buildings which adopts the same language as well. Three words, ‘Camouflage’, ‘reflection’ and ‘origami’ gave inspiration to determine standards for the building’s Form, Function and Character.
The main color of the building’s exterior is white and gray. Besides the transparent glass, which reflects the site perimeter, the front facade towards the main road is all white. The gray concrete at the background conceals the white mass while acts as a joint among the two sites. A 5M high Exterior space was planned at the 5th and 10th floor of the rear Concrete mass to act as a frame to capture the panoramic view of the city white providing a space for the people to experience and interact with the change of nature. The design maximized the openness of the groundfloor by specifying a 5M high folding door at the facade following up to the second floor. The groundfloor was spaciously designed to minimize wasted space by utilizing the area near the surrounding buildings as a connector between the main and secondary entries while also simultaneously introducing landscape elements to create a pleasant, seamless experience and by directly connecting the entrance to the main staircase. The Staircase not only functions as a vertical circulation element but as a resting place by presenting a spacious horizontal platform to view the exterior. Meanwhile, the exterior view of the staircase acts as an important design element for the tower itself as well. An exterior terrace was placed at the 10th, 11th and 12th floor of the tower with folding doors so people could enjoy the views of the DDP and the gorgeous streets and to greatly emphasize ventilation and natural sunlight. Also the rooftop was fully landscaped so nature could be enjoyed 50 meters above the city.
The Fin tower was first finalized in my own world of imagination and through a lot of people’s effort, it appeared to the actual real world. I hope the Fin Tower continuously adopts the city’s future characteristics and becomes a trademark while representing the new city’s appearance

Interior Image_01

Cincopa WordPress plugin

Architect : EAST4(JOON H. PARK)
Design Team : SEUNGYEON LEE, HYUCKJU MOON, HANKYU RYU, DAYEONG KWON
Location : 61, 58-1, Euljiro 7-ga, Jung-gu, Seoul, Korea
Use : Shop
Site area : 399.70㎡
Building area : 214.14㎡
Gross area : 2,662.02㎡
Building coverage : 59.95%
Floor area ratio : 593.71%
Scope : B2, 11F
Structure : RC
Finishing Exterior : FC panel, Exposed Concreta + Transparent insulating glass
Finishing Interior : Color cement mortar, Painting
Design Period : 2012.09.01 ~ 2011.01
Construction Period : 2011.03 ~ 2012.06
Photographer : Hyochel Hwang

About MasilWIDE

Architecture Communication Company