JEJU BAYHILL POOL & VILLA/ L’EAU DESIGN

Bayhill (2)

photoshop의 크로핑이 이미지를 가다듬어 최종본으로 만드는 신중하고 결단력 있는 마무리작업인데 반해, 장소의 크로핑은 즉발적으로 그 때와 그 곳, 그 분위기가 아니면 가질 수 없는 우연한 비결정적 이미지를 계속적으로 생성해낼 수 있다.
똑같은 풍경도 작가마다 다른 사진이 나오듯, 같은 공간도 그 때만의 상황과 각자 다른 무의식적 인지 방식에 따라 다른 장소성을 만들어 낸다. 지금 이 순간, 필요 없는 부분을 잘라내는 이러한 각자의 크롭핑 작업은 찌든 세상의 잊고 싶은 기억을 덜어내고, 담고 싶은 시간(duree)을 지연시키는 ‘자기편집’ 과정일 것이다. 불필요한 요소를 크롭하여 제거하고 나면, 비로소 자신의 기억은 나만의 이야기로 함축되어 이미지화 된다. 화산활동으로 인해 만들어진 신세계. 여타 다른 곳과는 전혀 다른 분위기를 자아내는 이곳은, 대자연의 위대함 앞에선 작은 미물일 수밖에 없는 한계 앞에 아찔해 진다. 올레길이라 명명된 현무암이 흩뿌려진 해안가 길을 거닐며 일상에서의 자유를 느끼고, 게스트 하우스나 세컨드 하우스와 같은 비일상적인 새로운 세상에 잠시 살며 세상의 속도를 거스르는 삶을 살아보는 경험은 무료한 인생에 신선한 영감을 선사한다.

Exterior image_01

하예 또한 그렇게 조용하고 고즈넉한 마을이지만, 아직은 관광지로서 알려지지 않은 제주의 몇 남지 않은 시간이 정지된 곳이다. 너른 마당에 차분히 놓여진 건물은 하예의 다각적 뷰를 제공한다. 이는, 건물 내에서 자연을 누리는 파노라믹 요소의 일차원적 경관을 넘어서서 바닷가에서, 박수기정에서, 하예 마을 초입에서 느낄 수 있는 풍경화적 요소를 포괄하는데 있다. 이것마저 일반적이라면, 건물이 가지고 있는 태생적 견고함을 바탕으로 한 경계(Boundary)는 제주의 하늘, 바다, 산, 들을 더욱 특별하게 만들어주는 새로운 경험의 근원이 된다.

Exterior image_03

콘크리트 프레임_ 가소성 있는 고정체로서 여러 경관을 연출하는 장면의 틀(Scene Frame)이자 공간의 틀(Space Frame)로서 인공적인 구축물로 제안되는 경관은 순간포착의 제스쳐로서 고정된 물리적 틀을 기반으로, 사람들로 하여금 각기 다른 눈으로 다른 경치를 재생성하게 한다. 목재는 숨겨진 틀(Hidden Frame)로서 콘크리트보다는 유연한 자연재를 이용, 경계를 모호하게 만들어 주어 경관의 확장 및 편집의 도구로 사용되며 새로운 개념의 풍경화(Pasage Editing)를 만들어 낸다. 청고벽돌과 돌무지, 제주판석은 생활의 틀(Living Frame)로 인간의 손에 의해 자연재가 다듬어진 형태로서 거친 자연과 소통하고 적응해 나가는 인간의 행위가 자연스럽게 치환되는 과정으로, 땅과 접지한 세상의 지층으로서의 기준과 경계를 구획하며 인간이 살아갈 수 있는 공간을 구축하는 틀이 된다.유리와 거울은 경관의 반사적 효과를 이용, 사유(思惟)적 틀(Meditate Frame)로서 무한히 복제되는 자연의 무아를 경험하게 하여 사람들로 하여금 초현실적인 공간의 향유가 가능하게 하여 제주의 일탈적 휴양을 넘어 에너지를 만든다.

Exterior image_10

배치_ 건물의 배치에 대한 이야기를 하자면, 멋진 풍광과 자연을 이야기함에 앞서, 하예는 바닷가 마을이 주가 되어야 하는 장소성의 본질이 중요한 점이었다. 그래서, 차분히 마을의 일부분이 되도록 하기 위해 마을의 경계와 대지의 능선을 따라 이어지는 “ㅡ”자형 배치로서 주동선을 이끌어 내었고, 지속적인 확장을 염두해 둔 단계적 타입의 일렬배치의 근거로 리조트의 본관을 초입에 배치하였다. 이물감 없는 마을과의 융합을 위해 단지의 경계를 담장이나 경계수를 두지 않은 모호한 상태로 둠으로서 하예의 모습이 전체로 읽혀질 수 있도록 한 전략은, 다양한 문화베이스의 지루하지 않은 마을을 만드는 새로운 방법론이 되어 지속적으로 발전하는 커뮤니티의 베이스가 되도록 하였다.

Exterior image_A_01

Interior image_A_01

A동의 인상적인 대칭형 건물과 B동, C동의 지형을 이용한 군집의 형태, D동의 지그재그형 건물의 모양은 각 동의 역할과 기능에 따른 요소의 융합으로 이루어 졌다.
A동의 경우는 나머지 B,C,D의 빌라동과는 달리 호텔동으로서 서비스 영역의 효율적 이용을 위한 동선구축을 기반으로 높이에 따른 경관의 다름을 인지하고, 뷰를 받아들이는 테라스의 접지방법의 차이를 두어 블록을 조합한 배치(Block Housing)로 각 룸과 각 테라스가 다양한 색을 가질 수 있도록 유도한 건축방식이 전체 리조트의 인상을 결정짓게 하였다.

Exterior image_B_01

Interior image_B_01

B동은 Stacking Villa의 형태로서 경사지형의 특징을 반영한 쌓기의 방식으로, 바둑이나 장기의 외통수의 격으로 한 방향으로 계속적 배치가 가능한 형태로서 다양한 형태 및 군집의 응용이 가능하게 하였다. 1개 동 당 2개의 유닛이 결합된 방식이고 그 2개의 유닛 중 하나는 2개의 방 이용이 가능케 하여 최대 3세대의 이용이 1개 동에서 가능하다는 특징이 있다.

Exterior image_C_01

Interior image_C_03

C동 또한 경사의 이용이라는 점에서 B동과 맥락을 함께 하는데, C동의 특징은 옆집의 지붕이 내 안마당이 될 수 있다는 공유의 요소(Clipping Villa)를 띄고 있다. 이는 제주도 민가의 군집형태에서 유추해 볼 수 있는데, 공생과 화합을 모태로 한 제주민가는 마당과 집의 경계를 낮은 돌무지기만을 둠으로써 이웃과 나의 것과 남의것을 함께 나누는 점을 모티브로 재해석 하였다.

Exterior image_D_01

Interior image_D_02

D동은 A,B,C동과는 달리 독립형 건물로서 길과 지형의 특징을 이용하여 램프의 형식과 여러개의 마당을 둠으로서 갤러리 식의 여유로운 공간배치를 바탕으로 갈지(之)자 형태의 동선과 형태를 이끌어 낸다.
이른바 Zigzag Villa로써 수평적 어긋남과 수직적 어긋남을 이용하여 그 사이의 공간에 각각의 특색을 부여하여 각 실의 독립성을 확보하고 우연한 시선의 교차를 유도하여 풍성한 경관 프레임을 느낄 수 있다.

Cincopa WordPress plugin

Architect: L’EAU DESIGN/ Kim Dong-jin (Hongik University)
Location: 424, Yeraehaean-ro, Seogwipo-si, Jeju-do, Korea
Use:Hotel
Site Area: 9,989㎡
Building area: 1,978.70㎡
Gross floor Area: 4,854.02㎡
Structure: B2, 4F
Structure: RC
Finishing: exposed concrete (stain), wood
Construction: DAEAN, JEHYO, BMB
Construction supervision: L’EAU design Co., Ltd., GAU Co., Ltd
Design Period: 2012. 02 ~ 2012. 12
Construction Period: 2012. 12 ~ 2013. 12
Client: BAYHILL POOL&VILLA
Design team: Lee sang-hak, Lee young-sun, Park hae-in, Park Jong-beom , Jung Dong-hui, Ju Ik-hyeon, Yoon Ji-hye
Photographer: Sun Namgoong

Jeju BAYHILL POOL & VILLA _ EGOISTIC CROPPING

Cropping of Photoshop is careful and determining completion stage of touching up image as a final image, on the other hand, cropping of location can continuously create coincidence and undetermined image which cannot be generated without that exact time, location, and atmosphere.
As different photographer takes different photos from the same scenery, same location creates different sense of place per each situation and different unconscious recognition mode. At this moment, cropping process which eliminates unnecessary part for individual is a process of ‘self editing’ that takes out memories they want to forget and delaying the time they want to keep. After cropping out the unnecessary elements, one’s memory connotes their own story for the first time and turn into an image.
New world which is created by volcanic activity. This place with different atmosphere from other location makes us feel dizzy by facing the fact how insignificant we are in front of the Mother Nature. People feel freedom when they walk along the shoreline called Olle Route with scattered basalt stone and the experience to upstream the speed of world by staying in nondaily new world like guest house or second house presents fresh inspiration to boring lives. Haye is very quiet and peaceful village, but this is one of the few remaining place where time stands still as it is not famous as tourist attraction yet.
The building calmly sitting on large yard provides various views of Haye. Beyond enjoying nature in one dimensional panoramic view from inside of the building, it is achieved by including landscape elements from beach, Baksugijeong, and village entry.
If this is still common, the boundary based on descent solidity of the building become an origin of new experience that makes Jeju’s sky, ocean, mountain, filed more special. Concrete Frame – The landscape scenery that is proposed through artificial structure as a fixed screen with plasticity which provides various views through Scene Frame and Space Frame regenerates different scenery per each individual based on fixed physical frame as a gesture of capturing moments. Wood as a Hidden Frame, which uses more flexible natural material than concrete, makes the boundary vague and utilized as extension and editing tool of the scenery and create new concept of landscapes (Passage Editing).
Antique brick, stone mound, Jeju flagstone is a natural material that is refined by human hand and it becomes a process of human activity that naturally transfer for adjusting and communicating with rough nature, and also become a frame that creates a space for human living by creating standard and boundary as stratum of the world that connected to the ground. By using the effects of glass and mirror that reflects the scenery, unlimitedly reproduced scenery of ecstasy of nature through the Meditate Frame, people can experience the surrealistic space and create energy beyond deviating rest in Jeju.
Orientation-In terms of building orientation, before discussing about extraordinary scenery and nature, the most important element of Haye is the essence of location that ocean and village should be considered as main. By linearly orienting the main circulation along the ridge, it became part of the village more naturally and as a result of considering continuous future expansion in linear layout of phase type, the main building of resort is located on the entrance. By the strategy of having vague boundary with no wall or perimeter trees to blend in to village without sense of difference and make Haye to be read as a whole, it became new methodology to make a various culture based village where are not boring and made it function as community base that continuously develop.
Impressive symmetrical building of complex A, B and C with congregated layout which utilize topography and zigzag form of complex D are created by the fusion of role and functional element of each complexes. Different from Villa Complex B, C, and D, complex A is a Hotel Complex. Based on effective circulation of service area, we realized that views are different depending on the height and by differentiating the grounding system of each terrace which accepts views to layout the block (Block Housing), it allows each room and terrace have various colors. Through this method, it determined the impression of the resort.
Complex B as a Stacking Villa format, it uses stacking method that reflects the characteristics of sloped topography. It is a form that is possible to continuously layout in one direction like Go or checkmate move of Korean Chess. It also allows to have various forms and application of congregating. 2 units are combined to create 1 complex and one of the 2 units are allows to use 2 rooms and as a result, 1 complex can have maximum 3 households.
Complex C shares the same context as complex B which utilizes the slope, and the characteristics of complex C is having shared element that the roof of next door can be used as my courtyard (Clipping Villa). This can be inferred from the gathered layout of Jeju’s private houses, this project is reinterpreting the motif of Jeju’s private houses as symbiosis an harmony was the matrix of Jeju’s private houses which has low stone mound for house and courtyard boundary to share neighbor’s and my properties.
Different from complex A, B, and C, complex D is an independent building and based on loose spatial layout like gallery, z shaped circulation and forms is derived from having ramp format and locating many courtyards by utilizing the characteristics of road and topography. So-called Zigzag Villa utilizes horizontal and vertical dislocation to grant distinct characteristics on each in between spaces, secure each room’s independency, and induce accidental cross of gaze to allow experiencing abundant scenery frame. Written by Kim Dong-jin

About MasilWIDE

Architecture Communication Company

답글 남기기