Myongji University Bangmok Library

Bangmok Library is unlike the traditional libraries with just stacks of books—it is Korea’s best culture-centered ubiquitous library.

Bangmok Library is designed to become a space for students to communicate and acquire information more easily in a way they have never experienced. So instead of filling up void spaces with different rooms and facilities, the Interactive Garden is inserted in the center of the library to maximize students’ comfort and pleasure, despite of its spatial constraints.

The library has gently curved exterior and widely opened border, which gives splendid view to the surrounding streets and residential area and allows students to enjoy the scenery of the campus and the town from the library terrace and rest.

The massing in each story is in a different format, but altogether they form one space that connects the facilities and structures and consequently creates new paths on campus. The library is located closely to the major paths on campus that most students pass through so they can naturally flow in and out. The inside combines diverse facilities and paths and adds dynamism to the library, yet there are only few paths around the Study Area to maintain silence and calmness and help students concentrate on their education.

For direct and comfortable access to the library from the Student Center in the main building, which is 3~4 stories higher in height, a bridge is built to connect the Student Center and the third floor of the library, where the circulation desk and the electronic information center are located to serve students finding and checking out books without moving to another floor. Visitors who come through the main entrance on the first floor of the library can also go up to the third floor directly through the staircase. Also, students can use Kiosk (information search desk) to be assigned a seat in the reading area and read books.

mju_bangmok_library_13

mju_bangmok_library_14

mju_bangmok_library_12

First floor of the library is arranged with a reading area, the Interactive Garden and an international conference room, where students can study, relax and participate in diverse cultural events. And when a meeting is being held in the conference room, the reception desks are usually placed in the garden to serve students and provide information. The void spaces of each floor are meant to be staggered, so that from edge of any floor, students can see the garden below, and the sky light soaks through the glass ceiling above the garden and gives a warm touch to every corner in the library.

The main material used in Bangmok Library is U-Glass. U-Glass has improved thermal transmittance compared to thermopane windows and also is easy to express lively curves. Moreover, the transparent plane enables people to see the various moves inside and makes the library more energetic and dynamic. The exterior of the building is well assembled with glass (transparent) and wood (opaque), fitting the interior plans, and divides the inside and outside of the building. The interior is assembled with more wood that harmonizes with the sky light coming down through the glass ceiling and creates a warm and comfortable ambience.

Bangmok Library is more than just an architectural structure; it organically combines architecture and computer technology and enables people to access to the library facilities more easily than ever with their smart devices. Whenever and wherever people can acquire information about the facilities and make reservations with smart devices so they will not have to wait. Combination of architecture and computer technology will improve and extend further.

Written & Photo by MK Kim

mju_bangmok_library_03

mju_bangmok_library_02

mju_bangmok_library_01

방목학술 정보관은 일반적인 책들만 가득한 도서관이 아닌 문화가 중심공간으로된 국내 최고의 유비쿼터스 환경 도서관이다.

방목학술정보관을 이용해서 학생들간의 커뮤니티를 활성화 시키면서 지금까지 경험해보지 못했던 색다른 도서관을 체험할수 있도록 하여 단순히 책을 보기 위해 찾는 공간이 아닌 학생들간 서로 소통하며 어울리면서 다양한 정보를 습득할 수 있는 공간으로 기획되었다. 따라서 작은교지에도 불구하고 학생들의 편의와 도서관의 쾌적성을 극대화하기 위해 건물전체를 가득 특정공간으로 채우는 방식이 아니라 중정공간(인터랙티브 정원-Interactive Garden)을 두어 학생들에게 다양하고, 쾌적한 공간을 제공하고 있다.

학교교지에서 주택가에 면하는 곳에 위치한 방목학술정보관은 학교와 주택사이에 가로 막는 건축물이 아닌 자유로운 곡면의 형태를 가진 빼어난 건축 외곽으로 더욱 경쾌해진 가로 경관을 주택가에 제공하고 외부 테라스에서 휴식을 취하며 학교나 주택가를 조망 할 수 있다.

각층은 다른 형태의 매스들이 적층되어 하나의 공간을 형성하고 있으며 주변의 맥락과 프로그램을 연결시켜 학교내에 새로운 동선을 만들었다. 학생들이 다니는 길목에 학술정보관을 추가함으로써 학생들이 자연스럽게 내부로 유입시키고 내부에서는 여러 프로그램과 동선이 엮여 활동적인 공간이 연출되는 동시에 조용히 학습을 요하는 공간들 주변에는 이동동선을 최대한 배제 시킴으로써 집중할 수 있는 공간을 계획이 되어졌다.

방목학술정보관과 학생들이 주로 활동하는 본관과 학생회관 건물과 3~4개층 정도의 레벨차이가 나는 건물의 위치 특성상 건물에 편하게 접근하기 위해 방목학술정보관에서 3층부분에서 경상관 옆을 지나치는 기다란 브릿지를 놓아 3층으로 바로 진입을 할 수 있도록 하는 동시에 사용빈도가 높은 대출공간과 전자정보자료실등을 배치시켜 다른층으로 이동없이 책을 보고 대출을 할 수 있도록 하였으며 주 진입로인 일층에서도 입구를 통과해 들어온 사용자는 계단을 통해 곧장 3층으로 올라 갈수 있다. 열람을 위해서는 키오스크(정보검색대)를 이용하여 바로 자리 배정을 받아 건물 곳곳에 마련된 열람공간의 자리를 사용 할 수 있다.

1층엔 열람실, 인터렉티브 가든과 국제회의장이 위치하고 있어 학생들은 조용히 공부를 하다가 인터렉티브 가든 공간에서 휴식을 취하거나 다양한 문화행사를 관람을 할 수 있으며 국제회의장에서 회의가 열릴때도 인터렉티브 가든공간은 리셉션 공간과 다양한 형태의 정보를 제공하는 공간으로 활용될수 있다. 그리고 인터렉티브 가든공간에서 벌어지는 모든 모습은 각층에서 다 볼 수 있게 모든층 가운데 공간이 열려져 있으며 인터렉티브 가든의 최상부의 천창을 통해 들어 오는 빛으로 도서관 구석구석 밝게 비추고 있어 따스한 자연광이 건물 전체에 스며들고 있다.

방목학술정보관의 주 재료는 U-Glass이다. U-Glass는 복층유리보다 열관류율이 좋고, 평면상 자유로운 곡선을 표현을 쉽게 할 수 있는 재료이다. 또한 불투명한 효과를 활용해 내부 이동모습을 볼 수 있어 외부에서 내부의 다양한 움직임을 관찰할 수 있어 건물이 더욱 다이나믹한 느낌을 준다. 외부 재료는 모두 U-Glass를 사용하지 않고 내부 프로그램에 맞도록 투명(유리)과 불투명(목재)를 적절히 사용해서 내-외부의 공간을 구성하고 있다. 내부는 목재가 많이 사용되어져 있는데 목재와 천창에서 내려오는 빛이 더욱 건물 전체를 따뜻하게 해주는 느낌을 받도록 해준다.

방목학술정보관은 단순히 건축물 뿐만아니라 건물 내부를 통합적으로 IT기술로 묶어 사용자들이 보다 쉽게 건물 내부의 다양한 시설을 사용할 수 있도록 해주고 있다. 결국 최첨단 종합학술정보센터로써 건축과 IT기술을 유기적으로 서로 결합되어 사용자가 공간을 사용하기 위해 IT기술을 통하여 사용을 하며 각가지 정보들을 획득할 수 있다. 언제 어디서든 손에 들고 있는 스마트폰 하나로 건물내부에 다양한 시설을 확인하고, 예약을 통해 건물 도착 즉시 자리로 가서 사용 할수 있게 되어졌다. 건물과 IT의 만남은 앞으로 더욱 활성화 될 것이다.

Infomation

Architect : Gansam Architecture & Partners
Completion : 2010
Location : Seoul
Site Area : 55,791.90㎡
Building Area : 4,498.73㎡
Gross Floor Area : 27,717.46㎡
Usage : Education & Research
Floor : B3, 4F

About MasilWIDE

Architecture Communication Company